Follow by Email

Friday, 19 August 2011

RESEPI TURUN TEMURUN

Assalamualaikum..haii kali ni blog sy memaparkan post yang berlainan dari sebelum ni.Yela selalu orang cerita pasal teman hdup,kawan dan sebagainya lah dalam blog kan..okeyy,tiba-tiba saya rasa nak kongsi sedikit resepi masakan yang saya ketahui..tak salahkan kalau kita berkongsi.Masakan yang saya kongsikan,boley mencuba sendiri di rumah.:)


                                                   TAUHU MASAK SAMBAL


Bahan-bahan:
1)Tauhu
2) Bawang besar yang telah dipotong
3)Daun bawang sebagai hiasan
4)Garam secukup rasa
5)Gula secukup rasa
6)Cili kering yang telah di blender bersama bawang putih dan bawang merah

Cara-cara:
-Goreng tauhu terlebih dahulu,kemudian asingkan ke dalam pinggan
-Tumis cili kering yang telah diblender tadi ke dalam kuali
-Masukkan bawang besar yang telah dipotong
-Masukkan garam dan gula secukup rasa
-Tumis sehingga garing sedikit shingga mengeluarkan bau
-Selesai sambal ditumis,tuangkan sambal itu ke dalam pinggan yang berisi tauhu goreng
-Lebih enak,taburan daun bawang ke atas hidangan






                                            DAGING MASAK KICAP

Bahan-bahan:

1)Daging lembu
2)Kunyit rempah
3)Lada besar
4)Air asam jawa
5)Bawang besar
6)Cili kering yang diblender bersama bawang putih,bawang kecil dan halia
7)Kicap
8)Garam
9)Gula

Cara-cara:
-Rebus daging terlebih dahulu,kemudian asingkan daging dan air rebusan daging.
-Simpan stok air rebusan daging tersebut ke bekas lain,kemudian gaulkan daging tersebut bersama rempah kunyit,lalu goreng
-Selesai goreng,asingkan ke dalam bekas.
-Tumis cili kering yang telah diblender tadi
-Masukkan bawang besar yang telah dipotong
-Masukkan garam dan gula secukup rasa
-Tuangkan kicap dan air asam jawa.kemudian tuangkan stok air rebusan daging tersebut dan tumis sehingga garing sedikit
-Selesai menumis,tuangkan tumisan ini ke dalam daging yang telah digoreng tadi
-Untuk hiasan,taburkan daun bawang dan lada besar yang telah dipotong




                                                      KERABU MANGGA

Bahan-bahan:
1)Kacang goreng
2)Buah mangga yang telah dihiris
3)Udang kering
4)Bawang besar dipotong dadu
5)Gula secukup rasa
6)Lada besar yang telah dihiris
7)Asam limau

Cara-cara:
-Tumbuk kacang goreng tersebut sehingga lumat bersama udang kering
-Gaulkan bersama bahan-bahan tadi,akhir sekali,perahkan air asam limau

Thursday, 18 August 2011

Sayur Rebus

Bahan-Bahan:
1)Terung
2)Kacang panjang
3)Buah Labu
4)Lada besar
5)Bawang kecil
6)Garam

Cara-cara:
-Potong semua bahan-bahan tadi,masukkan ke dalam kuali dan rebus bersama air
-Masukkan garam
-Akhir sekali,masukkan bawang kecil dan lada besar yang telah dipotong sebagai penyeri masakan
-Rebus sehingga sayur menjadi empu-Untuk lebih menyelerakan lagi,hidangkan sayur rebus ini bersama dngan sambal belacan yang telah dibuatk


Tuesday, 9 August 2011

KOSONG

Semenjak dua menjak tiga menjak ni,aku rasa kosong.Tau tak?kosong?bermaksud Z.E.R.O dan zero bermaksud "0" . Aku belum capai satu je lagi hasrat yang aku idam-idamkan selama ni.Hari-hari aku berdoa agar hasrat yang aku impikan kan selama ni,tarcapai kelak.Insyaallah Amin...Biarlah rahsia.=_=   Aku rasa ingin terbang tinggi,aku rasa ingin melayang di angkasawan,aku rasa ingin bermain di awan,aku rasa ingin bermain salji,aku rasa ingin mencapai langit,aku rasa ingin melompat tinggi.Aku ingin kan kebebasan yang luas dan aman.Aku rasa ingin tinggal di bumi yang penuh dengan kedamaian.Aku rasa ingin memegang bulan.Aku ingin terbang bersama sekawan burung Merpati putih.Aku ingin membelai kedamaian angin.Aku tahu aku berada di dalam khayalan...Tetapi,aku akan berusaha untuk mencapai impian ku,dan ingin menggapai kejayaan.Insyaallah ....

JANGANLAH BERPUTUS ASA,KERANA ALLAH BERSAMA MU.Insyaallahh ................ :)


Tuesday, 5 July 2011

Karenah Budak Kelas 4/5 Dedikasi SMK MERPATI 2009/2010


   



        Assalamualaikum....haiii haii saya Rafah! sje2 nak knal kn blik diri. ^_^ heheh.Rindu sgt lah dgn kwan lme.2009,Kelas 4.3 . peweettt ! kelas paling popular dgn anak2 yg nakal.Guru kelas,Cikgu Rohana yg mmg cun melecun,di tmbah lg dgn gayanya yg lmah lmbut dan sopan,lentok abis .... hahaa! Sbjek yg diajar,Bhasa Melayu.Sbjek yg mmg dh adew dlm otak semua pelajar.Herm,ni nk citer skit ni psal bdak2 kelas aku dlu.Mase nih tingkatan 4.Nak knal dgn lebih terperinci skit nih.(Kelas 4.3) (Kelas seni visual PSV) sbjek yg di ambil,x byk pon.8 sbjek je....x de la nk pening2 kpala weii nak kena study byk2.Sbjek tmbahan,-EKONOMI ASAS & PENDIDIKAN SENI VISUAL-.Sape kate psv nih x best? korang x mnat,sbb tuh korang kate x best.=P Dlm klas nih adew 40 org pelajar.Keadaan klas kmi mse tuh mmg padat sgt.boley di kata kn,susa nk bernafas la.Tp klu korang dh duduk dlm klas nih,mmg korang x nk pndah dh.Nk tau sbb apew? haa....Sbb klas nih hapening ! suke ketawa,suke tlg org,dan suke buli org.Aku pon kena buli gak.haha...Cikgu kdg2 x larat nak lyan karenah diorang.apew boleyy buat... sabor jela ckgu ...... hee.Fazzul atau lebih dikenali dgn name popular nya yg ala2 org barat,(KOY) koy ketua klas kmi,semua tugas,serah kan jerr dkat die,mmg die akan uruskan.Masalah die dgn ckgu,die suke smpan jnggut die ft ekor rmbut die yg agk rempit tuh.klu ckgu displin msuk klas,mmg sah2 die yg kena dlu.dgil sgt.heee Aku suke kwan dgn koy nih sbb die rpat dgn aku.Kwan dgn die x bosan pon.Mungkin,kdg2 tuh adew yg x suka dgn die,sbb die suke buat org mrah! hee.Hobi die,suke tlg ckgu,suke berbual dgn ckgu dan suke buat lawak dgn kwn lg sorang nih,Cubby.Sabri ato lbih dikenali dgn pggilan mnja nya (CHUBBY & PODEK) Wahh wahh klu dok mlyan die nih,mmg x abis! lwak yg die buat mmg buat org pecah perot.Kdg2 klu ckgu nk mrah,boley jd x marah klu tgk die nih.Klu bab2 berspeaking,mmg die laa hero nye.Betol ke salah,die main tibai jer! Klu mse klas BI,die akan sehabis habis nya berspeaking.Suke menyanyi dlm klas,mse tuh die lyan BUNKFACE! suke bershuffle dlm klas.ckgu mmg dh lali dh tgk gaye die nih ..Boley di kata kan,die nii pengubat rndu klas kmi.klu die x hadir stu hari,mst adew yg cri.Sape yg x knal dgn Podek nih,psti semua knal.Kartina,ato lebih dikenali(EMON) die slah stu girl yg sweet kt klas nih.Sbb die suke katun.Klu tgk semua bku catatan,sapu tgn,pensil case,beg dompet dia mst adew katun! comel jerr kn?Die dgn Hazrul psgn coulpe yg pling sweet la kt klas kmi mse tuh.Diorang nih boley dikatakan mcm belangkas.sana sini,mst berdua.^^Tp lpas tuh,x tao la.Ptus mcm tu jer..urm,Hazrul,slah stu nye,lelaki yg macho kt klas kmi ni.Mcam mat salleh kowt! Kes asik nk smpan rmbut die yg mmg smart tuh..hahaha.kembang klu puji lbih2,tp klu kerja sekola,suke betol cilop kerja org lain.errrrrr.Dayang atau lebih dikenali (AYU) pling skema klu di skola,tp pling seksi klu di luar..ni bru betol.hee..Ayu kwn yg sporting,tp kdg2 cpt baran.erm whtever jer.^^ Nadia atau lbih mnje (AYU) seakan akan juge nma pggilan diorang nih.Diorang mmg rapat pon.Nadia org nye kecik2 jer!comel sgt.cpt melatah dan terkeluar la kate2 yg kurang mnis di dgr.tp tuh scara x sngaja je..nadia mmg sporting abis!klu org blom knal die,org mmg akan ckp die smbong.tp klu dh knal die betol2,korang mmg akan ckp die gilerr.haha...giler2 comel die ni.Rauf,plaja lelaki yg agak2 nakal juga.suke mengacau org.tp klu dh marah,semua org tkut.die ni stu geng dgn farhan.Farhan ato lbih dikenali (KAKAN) die nii mmg antra plaja lelaki yg pling kecil di klas kmi ni.eh biar pon die kcil,jgn pndg sbelah mata.kuat nih klu bwa bergaduh.haha..suke jugak kcau org.tp die suka kcau org dgn menggunakan mlut.Nasrizal,merupakan seorang pngawas.Pengawas ke?opss.ok Nas plaja yg x byk ckp,tp kuat saiko org.klu sape yg kena saiko dgn die ni mmg rase x puas ati beb! malangg la kn.die pngwas,tp x nk tgur kesalahan pelaja lain.baik sgt kn?kihkih.psgan couple yg mmg sweet gak.bertahan lame... psgan nye,Nabila..bkn aku ok ! aku rafah nabilah.yg nih,nabila saje.. Nabila antra pelaja prempuan yg cntik,sweet n mnis bile snyum.tp sekali ketawa,x ingat dunia dh! hihi.(FYNI)plaja yg slamberr...rock n sportingg.Kena mrah ker,kena sound ker,die mmg x kesah.buat x tau jer... 'Rilex la,kita kan sailank'! nih kata2 yg slalu fyni ckp.haha..diorang nkal,tp diorang x kcau org lain selagi org x kcau diorang.Diorang adew tubuh kan stu club.apew nma club tuh aku dh lupa dh ... hehe x ingt sgt dh.dlm club nih mmg genk2 diorang plingg rmai.Mizul ato lebih popular dgn nama (PANJANG) ! aku yg gelar kn name tuh dlu ... hahha! jhat kn? dia nih plaja yg pling tggi di klas kmi nih.mmg tggi la! klu aku nk bercakap dgn die,terpaksa aku lenguhkan leher aku,dongak punya dongak.Mijul x pena mrah klu aku usik die.Aku suke kcau die sbb die x blas blik.die snyum jer.hahah.mcm mne la aku x suke?betol x? Anwar ato lbih dikenali dgn nme (CHONG) die nihh kacukan cina.Tp Islam.. Chong nih mmg agak pelik,klu di klas,terpandang-pndangg,tp klu die kol aku,byk betol soalan nye! Chong org nya agak sempoi jerr.... x byk mlut tp byk berfikir.Ckgu pon x susa nk jaga die nih.Syadad,nme popular(DAD) syadad lelaki yg lmah lmbut,tp gentle! piwiitttt......hehe.Pndai MATEMATIK.sporting gak..X kdekut ilmu,suke bntu org lain.klu aku boring time ckgu x dew, aku pegi tmpat die,apew lg... berbual la...plaja prempuan mmg rpat dgn die.sbb die open .^^ TIQIEN,seorang pngawas..dlu die pena bnci aku kowt?tuh pon aku dgr2 la...tp lma2 aku pon x tau mcm mne kitorang boleyy rapat.mcm dh adik dgn kakak.Die suke kcau aku.cuit2 aku.kdg2 tuh rndu gak dgn die ni...Tiqien plaja yg aktif gak.suke main futsal.Alaa....majoriti dlm klas kmi nih,semua plaja lelaki dn prempuan suke sgt main futsal.smpai aku pon terikut dgn diorang.SURESH,satu2 nye plaja berbangsa India di klas kmi ni.Die ok ...tp klu berdebat dgn org nombor satu la beb! stu jer yg aku x suke,klu mntk tlg,jgn hrap laaaa.... hee.MARLIA,plaja yg byk mlut jugak..tp sporting.Kdg2 suke mencarut,x kena tmpat la.tp klu melawak...pergghh suke tgk die.^^ Faridah atau (IDA) plaja yg agak alim sedikt ...;) klu mengaji,merdu suara die...antara pelaja yg kuat dlm sbjek math,agama n bm.Aisyah atau (AISYAH EDDY) kitorang pggil mcm tuh sbb dlm klas kmi adew dua org Aisyah.kmi tmbh la Eddy tuh nme ayh die.hehe...Aisyah eddy mmg slalu top ten dlm exam.die slalu dpt yg terbaik.die nih ok .. boley di katakan mempunyai peminat,tp sygg la.. pminat die tuh x brani ckp yg die mnat.alamakk... kitorang mmg tau pon... sje jer nk tgk step pminat die tuh .. ^^ Fazira atau (ZIERA) aku suke tgk die kt klas..sbb die nih manis.org ckp muka kitorang same,tp sbnar nya mna ada pon.memandai jer diorang.Ziera x suke ambil tau hal org pon...die slalu dgn geng2 die.kesana kesini dgn geng die.boley di katakan rmai peminat .... aisehh ! ^^ Nurisma atao (ISMA) mase mula2 die jd plaja bru di klas tuh,adew jer mlut yg x suke dgn die.Tp bile dh lme2 knal die,die sbnarnya ok jer...Dier baik! antara pelaja yg top ten jugak. mase die blom msuk,aku dpt top ten PSV,tp sekali die dh msuk , aku down la ! haha.. byangkan,betapa jeles nyaaa aku mse tuh.kihkihh ..tp kitorang kn hppy friendly . ^^ Sakinah atau (NONONG) pelaja ygg biasa2 jerr... x msuk hal org .. tp suke dgr hal org kowt?enta? aku x duduk dlm kelompok diorang . aku duduk kelompok tepi . mne la nk join kelompok tgh.kitorang nmpk org lalu lalang jerr tepi tingkap.ehehe! Fasiha,plaja yg mmg x byk ckp,tp bile berbual dgn die,mst x abis crita.. aduhaii ... Zulakhai atau (JULAI) julai sporting! org nyee krus jer.krus lg die dr aku.Die duduk blkang meja aku jerr... Klu kwan dgn die,mmg best.Nuriliya atau (LIA) .Org nye montop2 .hehe.kcik2 jerr.. tp kuat baran.hati2 jerr kitorang .. erm die ok .tp suke lpas mlut tuh! awas... hehe..Bg jerr la apew2 mkanan dkt die,die mst ambik punyerr.... =P ... FARAH,plaja yg x boley trima teguran ckgu.tp die nih sportingg klu dgn kwan2.Kdg2 skema,kdg2 ok . hahaha.JINS,pengawas skola dan mrupakan atlet terhandal.Tegap gilerr Jins nih n whteverr laa.orang kcak di klas kmi.wiiieiitt =) Jins ni mmg x sah klu die x kcau Nadia,nadia slalu jd mgsa keadaan.haha.. ! Dau'ei atau lebih popular (ADOK). die ni ok sgt! tp kdg2 tuh dtg baran nyerr. smpai aku pon jd tkut nk tgur die.Klu die mrah,merah pdam muke die.Klu berbual dgn die seronok.Die nih kira nya mature look la beb.^^ adew gaya2 ayah.kihkih.AKMAL,plaja yg pada mule nye ku sngka pendiam,tp peramah rupe nye! dgn semua org ,die open.tuh yg m'buatkan org slesa berkwan dgn Akmal nih.Agak poyo sedikit ...tp gentle abis.wkwkw.
Khairiza atau (KHAI & RIZA) die nih mmg plja prempuan yg poyo kt klas kitorang ni.bkn poyo apew,poyo kdg2 gelak x abis2.org mrah ker,org tgur ke,dier tau gelak jer... mcm2 jerr die ni.x abis2 crite psal style yg ala2 koreeaaa .Die x msuk cmpur hal org pon,n poyo skit klu die mngumpat org.hehehe.Roziana atau (ANA) die teman rpat khairiza.Die ni pon kdg2 poyo gak! terlampau lembut pon adew.hehe...kwan dgn diorang dua nih seronok.x bosan pon n x busy body psal org lain.Azrul atau (ALOL) antra plaja lelaki yg boley bertimbang rasa. haiishh ! ;) hehe.. Alol sesuai sgt kwan dgn sape2 pon.die x memilih kwan,die ni open sgt.mmg best kwan dgn die.die x de buat kes apa2 pon.ckgu pon x susa nk jage dia.kmi semua pon x susa kwan dgn die.AZRINA,atau (RYNA) die mmg nmpak gnas la!tp ..... sape tau ? hati die punye la lmbut ......slalu pulang skola dgn die nih..Klau bercakap dgn ckgu,die mmg slamberr rock bebeh! Rahimah atau(RAI) ,die plak org nyee simple jer.Mudah rpat dgn org.Tp x byk ckp klu rmai2 ..DAHLIA,kwan rpat dgn RAI,diorang x akan berenggang.pegi mne2 msti berdua..DAYANG KECIK,die kcil2 comel .hehe.Mgsa keadaan si PODEK! nk tau sbb apew? sbb podek suke kcau die ...lg pon,mmg geram pon tgk dyang kecik ni.hehe^^NISAH,antra pelaja prempuan yg agak nkal juge.. x mkn nasihat .klu msa exam,die mst bwa toyol.hehe mmg nkal sgt die nih dlu.ANDIS,plaja dr 'smk agama'.suke tgk dier punyer style yg agak2 selamberr tuh .cntik menarik kow mmg dabomb la! ^^antra pelaja lelaki yg kuat dlm sabjek agama.klu x silap aku,slalu kowt die dpt A dlm sbjek tuh.klu x silap aku la..HALFIAN atau (ALPIAN) haahaa.. sme jer kn? erm die nih plak agak luar biasa org nyerr ! agak sempoii ... klu x silap aku , alpian ni pon suke kcau nadia. kdg2 aku nk tergelak tgk alpian nih,klu org tnya die,die mst buat muka kosong.kakhakahh.alpian...alpian..





                      Msuk tahun 2010,bln 7 kitorang dh dpt sekolah bru ..Sekolah kitorang lg besar dr yg dlu .klas pon cntik sgt.Tahun 2010 ni pelaja kelas kitorang dh mkin skit .adew yg dh pndah skola n adew yg terpaksa ditukarkan klas.tggal 35 org la mcm tu.Guru klas kitorang mmg special,adew dua org. haaa... klas korang adew mcm tuh ? mst x dew kn ? kn? kn ? kihkihkiihh .... JINS , NISAH , DAYANG KECIK pon dh x dew.Nisah pon dh byk brubah skrangg.syukurr......... KOY plak dh berpindah ke Kuala Lumpur . dari situ,die dh x ingat kt aku dah ... ='( x pew x kisah pon .... ^^ PODEK yg gantikan KOY,Podek dh jadi ketua klas kmi tok tahun 2010.Dau'ei (ADOK) ,die plak dah jd org terhomat dh tahun 2010 nih.sbb die dh jd ketua pelajar .Byang kn lar,mcm mne plaja nk buat hal? klu ktua pelja adew dlm klas kmi.haa, pdan muka ! haha .yg lain plak,RAUF,KAKAN,ZIERA,NASRIZAL,HAZRUL,EMON,LIA,FARAH terpaksa di pindah kn klas.Izzudin atau (JUDIN) ,Aku pon dh x ingt la die msuk skola thun bile.die plajar dr skola smk agama.Herm,mula2 aku pkir die pendiam,tp rupa2 nye dia la segala raja.huhu ..judin judin ..kdg2 ok,kdg2 baran.MASITAH,plja bru msuk skola.dpt klas kitorang nih ! erm mula tuh mmg agak x puas hati la,aku jd bengang la.ok aku saborr jelaa...........kwan punye kwan,erm tahan jelaa weyy ..... AZRINA plak dh jd kwan rapat aku . kitorang mkin hari,mkin rapat . klu aku x hadir,org mst tnye die.klu die plak x hadir,org mst tnye aku.pegi skola sme2 ... blik skola pon sme2 ..^^ bertuah sgt aku dpt kwn mcm tuh.Aku msih ingt,klu kmi pegi jogging,aku mst nk berenti sbb kaki aku skit.Die kate kt mne skit? aku tnjuk jela.trus die urut kn ..aku x sruh pon .klu nk beli mknan kt kntin,aku susa nk byar,duit aku bsar,jd aku belanje die..tbe2 ary tuh aku trlupa bwak duit blanje,die beli kn aku mknan.aku dlm hati mse tuh x sngka yg die ingt jasa aku kt die.. mak aku slalu sruh aku krim kn kuih2 dkt die. aku mmg bersyukur sgt2 dpt kwn mcm dierr^^ eh ehh pnjang plak criterr aku dgn member rpat aku ni.hehee. dh la.... org nk citerr psal lain nih....
yeyyyhhhh ! kantin skola bru . sbnarnyerr bsar lg ni .. ni tmpat lelaki beli bakso.tmpat prempuan di sbelah lg . Tp skjap jerr kitorang merasa... last tahun kitorang kn?heee..alaa,pelajar2 yg lain aku dh x berapa ingt la.ALahaiiii ................nyanyok nyerrr aku niii.
Aku mntak maaf klu blog ni adew skit kn hati mna2 pihak,aku buat nih tok ingat kan kembali memori kita dlu ....tak ada niat yg bruk ok .I MISS U

Tuesday, 17 May 2011

16 Mei 2011^^

                                                 Assalamualaikum . ... Hii^^semua org tahu kn , hari ini hari sambutan guru....SELAMAT HARI GURU lah utk semua yg bergelar guru...Semoga lebih tekun dalam menjalankan tugas anda...Huh,hari ni terpaksa pegi sekolah naik bas.Selalu nyer aku dgn 4 org kwan aku yg lain,naik kereta...bapa kwan aku juga yg tumpangkan.Tp hari ni,kreta bapa nya rosak.So,awal2 pagi lah kmi kena bangun.tepat pukul 4.00 pagi,jam berbunyi.Aku pon bangun mandi dan solat subuh.Yang aku tahu masa tuh,pantun aku.hahaha ,berabis fikir,buat pantun.Pukul 5.30 pagi aku dgn kwan aku keluar dr rumah trus pegi stesyen bas.Duduk jerr kmi kat situ,bas lalu,dua bas dah lepas.kami nih asyik sms jerr kwn kmi yg lg dua org tuh.Tapi hampa nya kmi ,satu org pon tak bg respon.Jam dh tepat pkul 6.00 pagi.Kmi pon chauu jela naik bas.Klau nak pegi skola kmi ni , kena baik bas dua kali.hah,anda semua byangkan laah....Okeii kmi pon dlm hati dh rasa was2 dgn kwn kmi yg dua org tuh.Diorang nii kencing kmi kerr kn? kereta tak rosak,diorang kata rosak! haishh aku ni kalau marah,tak tunjuk pon....dalam hati berdegup-degup jer jantung ni geram.errrrrrrrrrrrrr! tu la prangai RAFAH.peace!! hehe.^^Kami tggu bas punyelaa lma.satu bas pon tak ada yg pi skola kmi tuh.tunggu punya tunggu,dah pkul 6.40 pagi....Masa tuh matahari dah nak terbit.Pnas woow! aku dah tak larat nak tnggu.Kepala dh pusing2.tekak rasa nk muntah.Ape tidaknya? belom lg aku srapan.Tnpa membuang masa,aku dgn kawan aku jln je kaki pegi skola.Perjalanan masuk ke sekolah tuh memang jauh....! fuhh! tak boleh nak bg anda gambaran la.Kmi pon jln jelaa dgn muke yg selamba ...kereta byk lalu lalang,yelaa....org sibuk mengantar anak2 diorang pegi skola.Kami b'jlan brapa minit entah la, aku pon tak tgk masa.Masa tuh aku pnat,sakit kaki.Org pegi  skola smart2,fresh lg,kmi pegi skola dlm keadaan yg b'peluh...Nasib la tak ade bau-bauan.hahah! Tengah syok2 b'jalan,bas skola lalu tepi kami.ek'elehh ..... jeles nyee aku tgk diorang dlm bas...kitorang yg jln kaki,tp diorang yg smpai dlu di skola.Smpai2 kat skola,dah pkul 7.08 mnit pagi.Aku dgn kwan aku nihh dah takut dah,lmbt smpai.heheh^^Peacee , kmi memang penakut.heheheheh....Kami nmpak adew pelajar nk pegi tapak perhimpunan,kami pon follow jela dr blakang.Bkn adew ape pon sbenarnyee....Mase tuh kan hari guru...tak kan laa ckgu nk mrah2 masa hari guru.Senamrobik dimulakan.Lpas tuh aku t'nampak muka kwan aku yg dua org tuh.ehh,smpai dlu diorang dr kmi.Masa tuh aku dh bengang.Mcam tak nak je aku tgk muke diorang dua.Tp hati ni biase la..itu semua bisikkan syaitan.jgn la kitew mudah terpengaruh...Diorang pegi dkt kmi smbil t'senyum-senyum,ahh ! aku buat tak tahu jer.Tp lpas diorang kate,diorang adew sms,yg diorang jln dlu.Tp sms tuh tak smpai pon dkat kmi?okeii tak pela...Aku tak kisah...Reda dah hati aku...Masa diorang tgh senamrobik,aku tak follow pon,mcm mna nak follow? badan aku dah tak larat.Kaki aku plak sakit2.Aku tahan jerr dgn hati muka yg happy=)) . Aku duduk dlu,cri2 ilham utk pantun.Gelabah sikit arr...aku mna penah b'lwan pantun dgn cikgu...kalau dgn pelajar,penah la...3 tema aku dh siapkan pantun jual ku.okeii aku pon rilek jelaa...Indogame antara pelajar dgn guru dimulakan....






,,ini antara permainan yg aku sempat gambarkan la...


Best gak! pertama kali aku smbut hari guru di SMK ELOPURA DUA SANDAKAN.aku kan pelajar bru ... bru msuk fom 6 .^^ Lpas tuh,acara berbalas pantun antara guru dan pelajar dimulakan... hahah! aku tak tahu dh nak ckp apa masa tuh.aku dgn selamba buat mcm tak ada apa2.Kumpulan A(GURU) kumpulan B (PELAJAR) .Setiap kumpulan ada 3 org.Dua org tuh dari tingkatan 6 atas.Aku sesat tingkatan 6 rendah.hohoo.Nasib ade JOJO..die ada tlg skit2.die nih memang sportingg.Upper 6 paling sporting la! semua pelajar dr tongkatan 6 rendah,selesa dgn cara nya.
Jengg jengg jengg !!

hahaaa.... ini masa tgh berpantun.Cewaahh ! mcm gadis melayu terakhir plak aku tgk.kehkehekehh! =p
Dari kiri,Farith dari Tingkatan enam atas(Ketua pelajar).Tengah,ehh mcm biasa la... tak perlu dikenalkan,tu lah aku...peace!;D . kanan tuh Mazwan.Die laa yg aku mksudkan si Jojo.






Hah ! jual cikgu,jual pantun tuh ... heheh. Masa tgh berbalas-balas pantun.Ecehhh! First time berlawan pantun dgn guru.





Lpas  tuh,rilek jerr aku rasa....mcm tak ada apa2 gemuruh pon.Ada hikmah juga kn aku kena pegi skola jln kaki pagi td..Dpat bg aku senaman sikit.hahahaha^^



/
/
/
/
/




Lpas tuh , ade persembahan dr guru-guru .....Best giler gilerr la. terhibur hati .... Teringat trus dkt ckgu2 di skola lama dlu ...
ini pon gmbar2 yg sempat diambil ... tukang ambil gambar,bkn aku .... tp kwan2 aku.


 Seterusnyaa persembahan dr pelajarrr........................



haaaaa .................ini masa b'sajak nih ...aku dgn Farith.Aku pon tak tahu kena sajak.Spontan je nihh b'sajak.Sebak wow sedih lgu dgn sjak tuh ... ='(



Masitah...................Wani............Khairiza



TERIMA KASIH untuk kwan-kwan aku nihh .... ini laa tukang ambil gmbar ! hahahah^^


Masa pulang dr sekolah,satu lg hal .... dua kali driver bas bwa kmi pusing2 di Tman Mawar.errr smpai t'tidur aku dlm bas.Apa2 pon,semua tuh mmg best la.hahaha.Bsing2 lg budak2 skolah dlm bas.Okayy laaa pnat dh aku update.tataaaaaa!!

Tuesday, 19 April 2011

'Titian Umur'



Hii,Assalamualaikum...okeii prtame sekali aku nk citerr,tepat tarikh 14 bulan 11 tahun 1993,Hospital Besar Kaula Lumpur,tepat pkul 4 pagi,aku telah dikejutkan dgn dunia yg belom penah aku knal.Aku tidak mengenali sape2 pown di keliling ku,aku langsung x hirau kn mereka,yg aku mase tuh hnye lah nangis,menangis dn terus menangis.Jeritan ku amat kuat hingga kedengaran di gegendang telinga seorang wanita yg telah mengeluarkan aku dr rahim nye.Adakah aku mengenali wanita itu? Jwapannya,T I D A K !!!! aku x penah mengenali dirinya . Segenap umur ku,3 tahun.. aku mula merasa kan satu kelainan yg luar biase.Wanita itu memeluk aku dgn penuh rase manja.Aku merasakan belaian kasih syg yg amat luar biase.Wanita itu menggelarkan diri nya,EMAK.Lantas itu,aku hnye memanggil diri nya EMAK ! EMAK ! EMAK ! emak membuatkan aku susu,menyuapkan nasi ke dlm mulutku.Sebutir nasi di bibirku , di sapu nya dgn tisu.bila mlm,aku hnya ingin tidur brsama emak.Masuk jerr umur aku 6 tahun,aku di hantar ke sebuah Tadika Abin Raub Pahang.Mase tuh aku aku betol nk pi skola.Tp kwn2 best! Aku nangis2 x nk pi skola. Smpai lah umur aku 7 tahun,aku di pinda kn ke Tadika Darul Quran Raub Pahang.Mase tuh,aku dh x fkir lgsung psal emak! sbb kt situ ,aku adew byk kwn,cikgu nye semua baik2.Aku dn kwan2,suke main pnjat2 tiang,petik2 bunga,kalau nk citerr pown x abis ! hehe^^ Masuk jerr umur aku 7 tahun,aku di sekolah kn di SMK PEREMPUAN METHODIST RAUB PAHANG.Mase umur aku 8 tahun,aku adalah seorang pelajar yg baik dan rajin! cehhhhh =)) Adew sorang cikgu tuh nme die , Nur Syafinaz,cikgu tuh mmg rpat la dgn aku.Aku sygg gilerr gilerr dgn cikgu tuh! <3 Kalau dlm peperiksaan aku x penah down . Top ten jerr... msuk jerr umur aku 12 tahun,aku akan menghadapi peperiksaan UPSR.Keputusan yg aku dpt 2A2B1C...Ayah aku punyerr la bengang sbb Matematik aku C! bengap betol aku kalau matematik nihh .=( Lpas tuh , bapa aku bwa jln2 .Yahooooo seronok x terkata beb ! hahahah^^ yg aku tau mase tuh hanye lah enjoy . Aku x pernah pown mengenali erti kehidupan.Aku x pernah pown pikir kn psal masalah.Masuk jerr umur aku 13 tahun , aku bersekolah di SMK MAHMUD RAUB , PAHANG. Mase tuh aku dh rase lain betol ! Aku mula jd pelik .Sekolah dh mula bercampur lelaki dan perempuan . pergghhh.....mcm2 trend adew ! stokingg bewarna warni,tali pinggang bercorak corak , kasut bermcm mcm jenis,Beg penuh gaya , pakaian penuh trend.^^Wauuuuuu....mmg powerr laaarhhh babe. Okeiii tanpa segan silu kain ku di singkatkan,tudung di pendekkan,bju di ketat kn.ohoooo,,x terlepas aku nk join.Byk benda2 pelik aku rse.Dah x same mcm zman sekola rendah dlu.Amat berbeza dn pelik !;) mase sambutan Valentines Day kat sekola,aku dpt hadiah kiriman , hadiah Coklat . Semestinya itu lah kegemaran ku ! uhuuuuhuuu. ^^ Tp kad ucapan tuh x dew tarok name pengirim . ishhh ! aku x nk ahh coklat tuh . Aku pas jerr kat kwan aku . pew lg ! kwan aku sebat ah coklat tuh . Best jerr aku tgk die mkn . hahah=D Aku x biase bergaul dgn org lebih tua dr aku . Smpai kn abg2 ngan kakak2 senior tuh aku buat mcm kwn sebaya aku . TERUK TERUK .... =p . Diorang biase2 jerr, aku plak yg lebih2.Tp lpas berape bln tuh aku dh x berani buat mcm tuh. Sbab apew nk tau ? nk tau ? sbab aku dh kena sound . ahaha ! Awal2 lg dh kena sound dgn plajar form 2 . Aku dh mule tkut ,aku jln terus x pndang diorang . Punyerrr larhh gelabah ! Naik jerr umur aku 14 tahun ,aku dh mule pndai ponteng kelas,kerja sekolah yg jrang di siap kn ,suke sgt mengusik cikgu .Penggayaan perjalanan ku makin hebat ! 0tai kampung makin terkeluar.Mata kiri kanan memandang . ahhh ! aku peduli apew !? aku punyerr psal . kwan2 lelaki kt kelas aku cukup spoting . Tp baek2 tau , kitorang klas pertama okeiii.! cume kami berlagak samseng .tiiinggg ^^ Kwan2 kt kelas aku mmg sporting belaka.Tahun makin tahun berlalu, msuk larrhh umur aku 15 tahun. Aku bersekolah di SMK ELOPURA BESTARI SANDKAN,SABAH.Nak tau mcm mne aku boley berada kt sbah ? haa .. . nanti larhh aku citerr..tggu jerr pos blog aku yg akan dtg.okeiii ??!! =)) 2008 adalah tahun pertama aku menjejak kn kaki di negeri sabah.Negeri di bawah bayu , ohhh Sabah Tanah Airku ....lagu yg cukup menarik.Mase tuh jgak la kali pertame nye aku tggal di asrama.kehidupan di asrama x sama dgn kehidupan ku sebelom tuh . Pertama kali nye aku msuk ke dlm kelas 3B ,aku terdengar suatu jeritan iaitu "Oiiii Budak Semenanjung"!!! mase tuh aku mmg x faham mksud tuh.Aku hnye berdiam dan tersenyum.=))) Lame2 bru aku faham , rupa2 nyaa kedatangan ku amat asing bg mereka.Yelaahh , budak semenanjung dtg sabah ? sapew x pelik kn ?Sabah tuh broo !^^ okeii,hari2 yg aku lalui di skola tuh memang agak pelik.Mereka memandang aku dgn mata yg tajam? akuu semakin gelabah . Suasana di dlm kelas tidak same dgn suasana di dlm klas sewaktu di skola lame ku dlu.Aku menjadi semakin pendiam dn tidak byk bercakap.kalu aku brckap , pasti adew mulut yg akan mengejek cara percakapan ku. Aku terasa amat ganjil.Di asrama,aku dh mula selalu berzikir,dh mule slalu bace Quran.trend tg dlu2 menjadi ikutan ku ,telah aku buang jauhh. Aku mula memanjang kan kain,tdung dilabuhkan.yerr arr kn, mst kena ikut peraturan sekolah! Aku menjadi seorang pelajar yg agak skema.^^Cehhhh mcm budak yg x pena buat jahat plak ! hahah .Mcm2 benda yg aku dh lalui kt asrama tuh.byk karenah yg aku dh tgk.Semua nya bg pengajaran dkat aku.Aku pown penah di anayai oleh beberapa org kt asrma dlu.Tp x pew , mungkin itu lah pembalasan aku yg dlu2.Sape x sakit hati ,kalau bkn kite yg buat , org tuduh2 kita yg buat.Perasaan malu dan menyesal mula timbul dlm lubuk hati ku.Aku berasa amat kecewa dgn apa yg telah terjadi pade aku dahulu,tiap mlm aku kol emak aku, aku nk balik sekolah lama aku dlu.Tp emak suruh aku bersabar.Dlu kn aku terlebih nakal.hehe^^PMR makin hampir,aku x nk diri ku di himpit kegelisahan.Aku ingin tggal di ruma bersama keluarga.Byk kenangan pahit dan manis yg telah aku dapat di asrama dlu.Bln 6,ayah mengambil aku untuk keluar dr asrama.aku mengemas semua brg2 ku.Sedih plakaku tgk diorang bile diorang x bg aku keluar dr asrma.Perjalan ke sekolah harian adalah dgn menaiki bas ! pergghhh bgun awal tkut2 bas terlepas.rumah dgn sekolah jauuu oww ! Lebih kurang 3 batu babe . Okeii keputusan PMR pown keluar,keputusan yg aku dpt byk B,C,D .Agak ckup2 mkn jerr.Msuk umur 16 tahun, aku di pindah kn ke SMK MERPATI SANDAKAN,SABAH.Hari pertama aku memasuki skola tuh,aku dh x ikot lg trend2 bju skola yg agak hodoh dn bodoh tuh.Aku takut diorang menganggap aku sbgai org asing. Tetapi ternyata tidak! Sekolah sgt sgt sgt best tau !! ;) Aku syg gilerr sekola tuh,herm aku dh x pyah nk kena naek bas ulang alik dr ruma. penatt wooww ! aku pi skola jln kaki jerr,, bkn jauu pown dr ruma.Lebih2 lg pi skola awal pagi dgn AZRINA sygg . she is my bestie .Kwan aku dunia akhirat ..sygg glerr2 kt die.Byk betol kenangan kt skola tuhh tau.Cikgu2 pown semua nya best2 ! Aliaran yg aku dpt di skola lame dlu x same dgn aliran yg adew di skola tuh.Tp x pew aku terima jelaaa.Sejak itu aku mula mengenali mata pelajaran EKONOMI ASAS . Sbenarnyee aku x minat sbjek nihhh =)) hehe . Sbjek tambahan aku dua je iaitu EKONOMO ASAS dan PENDIDIKAN SENI VISUAL.Nak tau sbjek apew yg paling melekat di jiwa aku nihh ? nk tau x ? Jenggg jengg jenggg >>>> Petame,PSV..Kedua,BM..Ketiga,P.ISLAM..,Keempat,BI..Kelima,SC.haaa,itu jerk! terukk betol kn aku nih .Totaly semua sbjek aku 8 . tp 5 jerr yg terpikat . hahahah. okeii citerr lain plak.bertahun berlalu , tiba lah aku memasuki form 5,kepala makin serabut ! otak makin pening .cabaran yg dtg x henti2.sbjek EKA belom lg kuasai sepenuh nye,SEJARAH ,masih lg terkial kial nk membace , MATEMATIK ,basic plak belom kuat. SPM makin hampir.... Ayah aku nihh memang genius matematik ! kerek jerr .... kdang2 jeles aku dgn ayah aku nihh . blik dr skola, bdan penat ,hari2 aku rase keletihan . huuuuuuuuuuuuuu punye lah sengsara.tiba wktu mlm plak,kene blaja matematik dgn ayah,haduuiii . . . . boringg. Dgn muke letih , selamba nya aku membawa peralatan dn bku2 nota matematik.3 jam blaja,bile mata ayh aku dh ngantok,cpt2 aku suruh ayah aku pi tidur.ayah ayah ,ayah kn pnat ...^^ okeiii lpas tuh , dlm diam ,aku happy . nak tau nape? sbab .... masalah dh selesai ! msuk bilik ,handphone dlm genggaman , jari jemari di gerak gerakkan , mata di celikkan ! apew lg? tuuutt tuutt tuutt __________Mesej ! ... itu lah kn , kerja anak muda.terukk betoiiii aku dlu .Hari makin hari, jam bertukar detik , spm makin hampir .Handphone tidak lg aku pedulikan .reload yg x pernah aku isi ..aku hnya mengulang kaji pelajaran .Ujian SPM sudah tiba ,aku menjawap dgn berhati hati.Tamat jerr UJIAN SPM , aku terus terbang ke IPOH,PERAK.yeyyyy yeyy ! seronok x terkate , dah lame x jumpe nenek.rnduu betol dgn tmpat tuh.4 bulan tggal sane , kwan2 mesej pown, aku dh jrang blas . Diorang kate aku dh lupe kn diorang , heiiii aku sygg korang larr .Aku nihh pemalas sikit jerr, bkn apew , mlas betol aku nk menaip keypad fon tuh .reload pown jarang isi hahaha ! adew mase , bru syok b'mesej . betol kn ? =))) okeiii larrhh mlas nk ngarut panjang2 nih .Lain hari aku cerita psal asal usul . k byeee

TAHUN 2009

TAHUN 2009
Serius rindu plak dgn style aku dlu.Ehh tp skrangg aku dh ladies ori k ;) Dah tak main dress ni :p